Sznycle w sosie cytrynowym z kaparami z przepisu Roberta Makłowicza. W takiej postaci sznycle podawane były na dworze Habsburgów z tą różnicą, iż zamiast indyka używano cielęciny.
Sznycle cesarskie
Składniki na 2 porcje:
2 sznycle z indyka
100ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1 łyżka kaparów
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki śmietanki kremówki
przyprawy: sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) i smażymy mięso z obu stron na rumiano zaczynając od strony omączonej. Usmażone mięso przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu. Do tłuszczy ze smażenia mięsa dodajemy łyżkę mąki i robimy lekko zrumienioną zasmażkę. Wlewamy bulion, zagotowujemy i przez sitko przelewamy do rondelka. Do rondelka dodajemy, posiekane kapary, sok i skórkę z cytryny, kwaśną śmietanę oraz kremówkę. Sos zagotowujemy, do sosu wkładamy sznycle i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy udekorowane szczypiorkiem.
Sznycle w sosie cytrynowym? Dla mnie egzotycznie, ale na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńciepłe, sycące, uczciwe jedzenie - comfort food jak się patrzy :)
OdpowiedzUsuńU Nas wszystko co egzotyczne chętnie jest próbowane :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne mięso na uroczysty obiad. Podałam z ziemniakami z wody i zasmażaną marchewką (dla przełamania smaku kaparów). Polecam !
OdpowiedzUsuń