Niejednokrotnie słyszałam i czytałam o nieopadającym biszkopcie rzucanym. Do tej pory moje biszkopty wychodziły raczej marne więc postanowiłam wypróbować ten zachwalany przez wszystkich biszkopt. Okazja akurat była idealna: 30-te urodziny Męża. Przepis od Dorotus, jak zawsze niezawodny. Polecam, biszkopt nie opada, jest puszysty i lekki, nie kruszy się. A do biszkoptu dodałam masę stracciatella i wyszedł przepyszny tort :)
Tort stracciatella
Składniki na tortownicę 24cm:
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Na masę:
500ml śmietanki kremówki 36%
150g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
70g startej gorzkiej czekolady
Do nasączenia blatów:
szklanka mocnej herbaty (można również nasączyć kawą) posłodzona łyżą cukru
Dodatkowo:
bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków
wiórki czekolady do dekoracji
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników. Dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz ekstrakt i miksujemy razem. Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści. Do masy dodajemy wiórki i lekko ciepłą żelatynę i mieszamy.
W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go herbatą. Wykładamy 1/3 część masy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Następnie kolejna część masy - trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i owocami.
W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go herbatą. Wykładamy 1/3 część masy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Następnie kolejna część masy - trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i owocami.
Źródło: Tort straciatella.
Jest piękny. Też wiele razy czytałam o tym rzucanym biszkopcie, ale jeszcze nie odważyłam się go zrobić. Muszę go kiedyś upiec.
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę pięknie! mnie także niedługo czeka pierwsze spotkanie z rzucanym biszkoptem - urodziny chłopaka, zobaczymy jak wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, wczoraj piekłam jasny biszkopt rzucany i również wyszedł idealny :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze rzucam i zawsze wychodzi. Biszkopt właśnie w piekarniku, a przepis ten sam znaleziony w necie. Robię torta straciatella na urodziny synka.
OdpowiedzUsuńmasy wystarczy na posmarowanie bokow i zwierzchu?tortu
OdpowiedzUsuńWystarczy. Jeśli jednak blaty chcemy przełożyć większą ilością masy, boki można wykończyć bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńZ góry bardzo dziekuje za odpowiedz:),masa nie jest słodka?moge użyć smietanki 30%?i moge zamiast ekstraktu z wanilii dac aromat?nie wiem gdzie kupic ekstrakt,nie moge go znaleść
OdpowiedzUsuńMasa nie jest słodka, śmietanka 30% jak najbardziej. Zamiast ekstraktu można dodać cukier z prawdziwa wanilia, wanilinowy lub kilka kropel aromatu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo, będę piekła w sobotę , pierwszy raz robie torta, mam nadzieję ze wyjdzie :), twój wyglada świetnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie uzywasz proszku do pieczenia do biszkoptu??
OdpowiedzUsuńWłaśnie przy biszkopcie rzucanym proszku sie nie uzywa :) Biszkopt wychodzi wysoki, puszysty i nie opada. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzesc, bez proszku do pieczenia ciasto ile urosnie??jak trzeba jeszcze je pokroic na 3 blatyi.pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPodane proporcje są wystarczające na 3 blaty (tortownica 24cm). Blaty takiej grubości jak na zdjęciach. Można upiec w mniejszej tortownicy, będą jeszcze grubsze.
OdpowiedzUsuńDzieki , ten przepis biszkopta wyszedl super i nie upadl;):)naprawde polecam, super przepis, masa jak miała wyjsc??mi jakos opadła,na poczatku byla puszyta a jak dodalam reszte produktow to juz taka masa troche rzadka:/ sie zrobila dalam zelatyne, mysle ze stezeje, moze zrobilam cos nie tak...Jaka miała miec konsystencje masa?
OdpowiedzUsuńMożna było schłodzić przez chwile masę, żeby lekko stężała przed rozsmarowaniem, ale myślę że stężeje. Po dodaniu jogurtu i reszty składników należy miksować na niskich obrotach, żeby nie opadła.
OdpowiedzUsuńja zapomnialam zmniejszyc obroty i mi opadła:(
OdpowiedzUsuńZdarza się :) Na pewno nie będzie to miało wpływu na smak.
OdpowiedzUsuńrzucanego biszkoptu nauczyla mnie moja jeszcze wtedy nie tesciowa:)tak wiec od 12 lat rzucam kazdym i zawsze jest idealny:)
OdpowiedzUsuńWidzisz, a ja się jakoś przekonać nie mogłam i owszem rzucałam biszkoptem, ale jak się nie udał :)
OdpowiedzUsuńTo byl moj pierwszy tort w zyciu:) pierwszy biszkopt w ogole. Rwelacyjny przepis. Wszystko wyszlo doskonale. Goscie zachwyceni. Dziekuje:)
OdpowiedzUsuńTort pyszny wszystkim smakował a zwłaszcza córce .Przepis na biszkopt znakomity już zawsze będę taki piekła;-)
OdpowiedzUsuńbardzo chciałabym prosic o pomoc w kwesti takie : ja robie ten krem ale tort chhe obłozyc lukrem plastycznym ? Czy to mi sie nie rozpadnie ?poniewaz tort bede robic dzien wczesniej bo za duzo tego do roboty by bylo naraz i martwie sie ze tort nie wytrzyma o n astepnego dnia z lukrem plastycznym na wierzchu ???
OdpowiedzUsuńWitam, lukier plastyczny kładzie się na kremie maślanym, dlatego wierzch i boki tortu trzeba takim kremem posmarować. Można przygotować sam tort dzień wcześniej, schłodzić w lodowce żeby dobrze zastygł, a obłożyć lukrem plastycznym w dniu podania. Masa lukrowa bez problemów wytrzyma na torcie nawet kilka dni. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa jak zrobic taki rem maslany ?? BO ja nawet chciałam boki oblozyc kreme w delecty ekler.. bo nie umiem robic kremów i zalezy mi na tym,aby tez tych kremow tyle nie robic heheeh
OdpowiedzUsuńKrem maślany: 125g masła, 400g cukru pudru, łyżka gorącej wody. Masło ubijajmy na puch, stopniowo dodajemy cukier a na końcu gorącą wodę. Tylko krem maślany utrzymuje masę w lukrową bez marszczenia się i rozpuszczania. Inne masy są za bardzo wilgotne.
OdpowiedzUsuńa zamiast masła moze byc np.Kasia albo cos podobnego ??
OdpowiedzUsuńOwszem, można użyć margaryny zamiast masła.
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy rzucanego ciasta i zastanawiam się czy temu ciastu nic sie nie stanie jak je tak rzuce z cala forma? to cos pomaga?
OdpowiedzUsuńw srodku mogę pouklacdac truskawki?
chciałabym nawirzch zrobic polewe czekoladowa tylko żeby wyszła jak najlepsza prosze ciebie o najsmaczniejszy przepis :) zeby potem ta polewa fajnie siadła
czy może byc taki przpis?
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ganache:
150 ml śmietany kremówki 36%
150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
1 łyżka golden syrupu (lub płynnego miodu)
W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając, na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić.
bo chciałabym ten torcik zrobic na imieniny.. taki prezencik
Przepisy z Moich Wypieków jak najbardziej polecam, również na taką polewę. Biszkopt rzucany zawsze się udaje, wcześniej biszkopty na proszku do pieczenia zawsze mi opadały i nie były rewelacyjne, ale odkąd spróbowałam rzucanego innego nie piekę :) Tort jak najbardziej można przełożyć truskawkami. Pozdrawiam!
Usuńteż rzucam biszkoptami i o dziwo są puszyste, nie opadają i w ogóle super - pomimo, że na początku się bałam i nie wierzyłam - pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńczy biszkopt wyrośnie bez proszku do pieczenia ??
OdpowiedzUsuńBez obaw, na pewno wyrosnie.
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić podobny na drugą rocznicę ślubu :)
OdpowiedzUsuń