Aromatyczne i rozgrzewające danie. Sos z pomidorów, imbiru, moreli i jabłek smakuje doskonale! W wersji oryginalnej zamiast zwykłej papryki dodano papryczkę chili, ja niestety nie mogę jeść ostrych rzeczy, więc danie w wersji łagodniejszej. Smacznie, zdrowo, kolorowo! Polecam!
Kurczak w słodko - kwaśnym sosie z morelami
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
4cm korzenia imbiru
1 czerwona papryka
2 kwaśne jabłka
garść suszonych moreli
szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
szklanka ryżu
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na łyżce tłuszczu kilka minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy imbir starty na tarce o dużych oczkach oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pomidory w puszce oraz pokrojone w paski morele, usmażonego kurczaka, pół szklanki bulionu, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy około 15 minut i dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy, aż jabłka zmiękną, jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy bulionem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Źródło: kurczak w sosie z morelami.
oo to ja chetnie z papryczkamu chili wyprobuje..uwielbiam slodko ostre sosy:)))
OdpowiedzUsuńdane z przepisu wychodzi wyborne, robiłem już kilka razy, jest proste ale niezwykle smakowite
OdpowiedzUsuń