Ciasto, które od dawna mnie kusiło. Mocno czekoladowe, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Jednym ze składników jest... cukinia! Bardzo byłam ciekawa smaku. Ciasto nie jest gliniaste i ciężkie, jest lekkie i baaardzo kuszące, a dodatek cukinii jest niewyczuwalny. Można je oblać roztopioną czekoladą, u mnie wykończone cukrem pudrem. Polecam!
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki na formę 22x28cm:
Na ciasto:
300g mąki
250g drobnego cukru (dałam 200g)
115g miękkiego masła
pół szklanki oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
60g kakao
60g ciemnej czekolady drobno pokrojonej
ok. 340g cukinii startej na grubych oczkach
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
Na wierzch ciasta:
100g ciemnej czekolady
40g masła
lub cukier puder
lub cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: masło ucieramy na jasny puszysty krem. Dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy dalej. Wbijamy jajka ciągle ucierając. Następnie na przemian i stopniowo dodajemy mąkę i śmietanę. Wsypujemy kakao i kawę, a na końcu cukinię oraz czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka, u mnie piekło się godzinę). Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Wierzch: czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Masą smarujemy ciasto. Dodatkowo można udekorować siekanymi orzechami.
Pysznie wygląda:) Na pewno zrobię:) Pozdrawiam Efka
OdpowiedzUsuńniezly pomysl z ta cukinia:)ciasto wyglada bardzo kuszaco:):)
OdpowiedzUsuń