Pyszne ciasto drożdżowe ze słodkim dżemem i kruszonką. Ciasto można upiec w zwykłej tortownicy, wystarczy na środku formy ułożyć miseczkę żaroodporną do góry dnem.
Wieniec drożdżowy z dżemem
Składniki na tortownicę 24cm:
Na ciasto drożdżowe:
1,5 szklanki mąki pszennej (można użyc chlebowej)
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (użyłam maślanki)
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
30g roztopionego masła
5g suchych drożdży
sok z 1 cytryny
Na nadzienie:
kilka łyżek dżemu (dowolnego)
Na kruszonkę:
60g roztopionego masła
100g mąki pszennej
50g cukru z prawdziwą wanilią
kilka łyżek dżemu (dowolnego)
Na kruszonkę:
60g roztopionego masła
100g mąki pszennej
50g cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni i wyrosło w godzinę). Następnie ciasto uderzamy, by opadło i ponownie wyrabiamy, ale tym razem bardzo krótko. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 4mm, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Roladę kroimy na kawałki około 2cm szerokości. Tortownicę (z umieszczoną na środku miseczką żaroodporną) lub formę z kominem wykładamy papierem do pieczenia. Wokół miseczki / komina układamy na płasko pokrojone kawałki ciasta, tak by się stykały.
Kruszonka: wszystkie składniki umieszczamy w misce i palcami wyrabiamy do powstania kruszonki.
Kruszonką posypujemy ciasto, formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Ciasto pieczmy około 30 minut w 190 stopniach.
SMACZNEGO!
Ciasto: mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 35 stopni i wyrosło w godzinę). Następnie ciasto uderzamy, by opadło i ponownie wyrabiamy, ale tym razem bardzo krótko. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 4mm, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Roladę kroimy na kawałki około 2cm szerokości. Tortownicę (z umieszczoną na środku miseczką żaroodporną) lub formę z kominem wykładamy papierem do pieczenia. Wokół miseczki / komina układamy na płasko pokrojone kawałki ciasta, tak by się stykały.
Kruszonka: wszystkie składniki umieszczamy w misce i palcami wyrabiamy do powstania kruszonki.
Kruszonką posypujemy ciasto, formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Ciasto pieczmy około 30 minut w 190 stopniach.
SMACZNEGO!
Źródło: wieniec drożdżowy.
Pyszności. Na pewno przyrządzę sobie coś takiego w niedługim czasie :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńRozumiem że przepis pożyczony z www.mojewypieki.com .Ja również pięke korzystając z pomysłów p.Doroty.Zawsze wychodzi :-) zizazu
OdpowiedzUsuń