Smaczna zapiekanka z ziarnami słonecznika i warzywami. Sycąca, ale nie zapychająca. Zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego. Polecam!
Zapiekanka warzywna ze słonecznikiem
Składniki na formę 15x22cm:
kilka różyczek brokuła
kilka różyczek kalafiora
pół puszki kukurydzy
kilka plasterków szynki wędzonej
4 łyżki ziaren słonecznika
100g startego żółtego sera
4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
świeży koperek do dekoracji
Wykonanie:
Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy około 3 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Szynkę kroimy w paseczki, kukurydzę osączamy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia, cały czas mieszając. Brokuł i kalafior przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, szynkę i słonecznik (łyżkę zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, mieszamy. Sosem polewamy wierzch zapiekanki i posypujemy startym serem. Danie zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy prażonym słonecznikiem i zieleniną.
świetny pomysł:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka! Zdrowa - bo warzywa i słonecznik, ale też pożywna... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpodoba mi się dodatek slonecznika ;)
OdpowiedzUsuńPS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).
Dobre, ale rozwaliło mi sie kompletnie przy nakladaniu. Nastepnym razem zrobie chociaz 2 warstwy i miedzy nie też dam ser. Może będzie lepiej.|
OdpowiedzUsuńJ,