Przepyszne i mega kruche! Ciasteczka wyciskane ze szprycy lub maszynki do ciastek są najlepszymi jakie do tej pory jadłam. Polecam!
Kruche ciasteczka karbowane
Składniki na około 30 ciasteczek (u mnie dosyć duże):
220g miękkiego masła
100g cukru pudru
300g mąki pszennej
50 mąki ziemniaczanej
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ucierając. Dodajemy żółtka i ekstrakt i miksujemy.
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i solą, dodajemy do utartej masy i miksujemy. Masę przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek lub do rękawa cukierniczego (końcówka Wilton 1M) i wyciskamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut.
SMACZNEGO!
świetnie wyglądają:) chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńpiękne, jak ze sklepu ! mają śliczny wzór.
OdpowiedzUsuń