Pyszne i aromatyczne roladki nadziewane szynką, serem i papryką. Mięso jest kruche i delikatne, gdyż jest pieczone w sosie śmietanowym i dodatkowo posmarowane od środka majonezem. Roladek nie trzeba podsmażać przed pieczeniem. Zamiast papryki można użyć ogórka kiszonego lub dodać go dodatkowo razem z papryką. Polecam!
Zapiekane roladki schabowe z sosie śmietanowo - ziołowym
Składniki:
6 plastrów schabu
6 plasterków szynki wędzonej
6 plasterków sera żółtego
kilka paseczków papryki czerwonej
6 łyżeczek majonezu
szklanka śmietany 18%
pół szklanki śmietanki kremówki (można zastąpić wodą)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, szałwia, rozmaryn
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy dość cienko. Każdy płat mięsa oprószamy papryką słodką i pieprzem. Mięso z jednej strony smarujemy majonezem, układamy plasterek szynki, sera i paseczki papryki. Mięso zwijamy ciasno w roladki, spinamy wykałaczkami lub owijamy nitką. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Kremówkę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sosem zalewamy mięso, wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki. Mięso zapiekamy około 60 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia roladki można odwrócić.
SMACZNEGO!
Oj, narobilas mi apetytu na nie :)
OdpowiedzUsuńRoladki zrobiłam wczoraj wyszły przepyszne zamiast kremówki dodałam wode mężowi bardzo smakowały.
OdpowiedzUsuńCzy roladki piec pod przykryciem czy nie?
OdpowiedzUsuńTa śmietana 18% to ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńRoladki pieczemy bez przykrycia, śmietana kwaśna, kremówka słodka.
OdpowiedzUsuńA czy sos jakiś powstanie?Taki aby polać nim np ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńSosu zostaje niewiele. Można zwiększyć ilość śmietany i kremówki (lub wody), a sos pozostały po upieczeniu zagęścić mąką.
OdpowiedzUsuńTaki sam przepis jak i zdjecie znalazlam u kogos innego. Tamta os.wydala go wczesniej od ciebie. Tzn.ze nie jestes autorka tego przepisu..tylko go skopiowalas i umiescilas jako swoj!!
OdpowiedzUsuńŹródło przepisu podane pod postem. Zdjęcia mojego autorstwa. Proszę zatem o podanie linku do strony, którą Pani/Pan widziała/widział celem weryfikacji. Być może była to strona smaker.pl - tam również mam swoje konto i zamieszczam przepisy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie polecam. Sos sie zwarzyl i nie ladnie zmieszal z woda ktora pusciy roladki....
OdpowiedzUsuńSos owszem nie wyglądał apetycznie , ale mięsko rewelacyjne ! Kruche i delikatne , lecę na zakupy i robię dziś na kolację :) POLECAM!
OdpowiedzUsuńTe roladki są pyszne i soczyste. Przygotowuje się je ekspresowo. Bardzo nam smakowały. Zjadł je nawet mój niespełna trzyletni synek, który nie przepada za schabem. Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńRoladki wyszły pyszne, mięsko kruche, soczyste, świetny przepis.
OdpowiedzUsuń