Super szybkie ciasto dla zabieganych łasuchów. Ciasto na bazie jogurtu jest wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Możemy wykorzystać różne owoce. Polecam!
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki na blaszkę 23x28cm:
295g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50g miodu
250ml jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
150ml oleju słonecznikowego
600g malin
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugiej misce mieszamy jajka, miód, olej i jogurt. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy widelcem tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste). Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewany ciasto. Na cieście równo rozkładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 50-60 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Źródło: ciasto jogurtowe.
Jogurtowe uwielbiam i często piekę,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wykorzystałam ten przepis, ciasto rośnie w piekarniku, a zapach wiśni roznosi się po całym domu :) nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła je spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa zabieram się za pieczenie dla moich synów- 2 i 4-latka.
OdpowiedzUsuńNajlepsza słodycz i deser jaką mamy mogą dać swoim dzieciom.
W naszym domu jemy to ciasto na wyścigi, jak Mały widzi, że Starszak ma pustą buzię, to podaje mu kawałeczki ze swojego talerzyka.
Mama Karolina
Młodsze dzieci świetnie sobie dają radę ze starszymi :) U mnie jest podobnie, Młodsza rządzi starszym bratem :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń