Szynka w aromatycznym sosie śliwkowym to danie w sam raz na niedzielny obiad. Zamiast szynki można wykorzystać plastry schabu. Mięso podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam!
Szynka w sosie śliwkowym
Składniki na 2-3 porcje:
6 plastrów szynki wieprzowej
1 cebula
10 suszonych śliwek
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pieprz, czosnek granulowany, majeranek (ilość wg uznania) i robimy marynatę. Mięso możemy lekko rozbić. Marynatą nacieramy mięso z każdej strony i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc). Następnie mięso obtaczamy lekko w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone na połówki śliwki. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien się samoistnie zagęścić, po wyjęciu mięsa można go zmiksować.
SMACZNEGO!
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pieprz, czosnek granulowany, majeranek (ilość wg uznania) i robimy marynatę. Mięso możemy lekko rozbić. Marynatą nacieramy mięso z każdej strony i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc). Następnie mięso obtaczamy lekko w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone na połówki śliwki. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos powinien się samoistnie zagęścić, po wyjęciu mięsa można go zmiksować.
SMACZNEGO!
pyszności:)
OdpowiedzUsuńMniam .... uwielbiam właśnie tak przyrządzoną szynkę. Ten aromat i smak.
OdpowiedzUsuńO! Szynka w sosie śliwkowym brzmi fenomenalnie : )
OdpowiedzUsuńdzisiaj robilam na obiad ;-) przepyszne ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłem według przepisu szybko i smacznie
OdpowiedzUsuń