Gęsta zupa krem jest bardzo sycąca i pożywna. U Nas dzisiaj krem z zielonego groszku z dodatkiem mięty. Obłędnie zielony i bardzo smaczny. Polecam!
Krem z zielonego groszku
Składniki na 4 porcje:
400g mrożonego lub świeżego groszku
1 cebula
pół małego selera
garść liści mięty
500ml bulionu warzywnego
pół szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Cebulę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy w rondelku. Zalewamy bulionem, dodajemy groszek, miętę i gotujemy około 15 minut. Zupę miksujemy na krem (można przetrzeć przez sitko), dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podjemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
uwielbiam kremy z groszku -są smaczne i mają piękny kolor :)
OdpowiedzUsuń