sobota, 19 października 2013

Krem z zielonego groszku

Gęsta zupa krem jest bardzo sycąca i pożywna. U Nas dzisiaj krem z zielonego groszku z dodatkiem mięty. Obłędnie zielony i bardzo smaczny. Polecam!
 
 
Krem z zielonego groszku
 
Składniki na 4 porcje:
 
400g mrożonego lub świeżego groszku
1 cebula
pół małego selera
garść liści mięty
500ml bulionu warzywnego
pół szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
 
Wykonanie:
Cebulę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy  na łyżce oliwy w rondelku. Zalewamy bulionem, dodajemy groszek, miętę i gotujemy około 15 minut. Zupę miksujemy na krem (można przetrzeć przez sitko), dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podjemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
 
 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...