U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!
Nalewka Bożonarodzeniowa
Składniki:
500ml wódki 40%
100ml spirytusu lub ciemnego rumu
50g rodzynek
100g suszonej żurawiny (u mnie żurawina z wiśnią)
100g orzechów włoskich
100g daktyli bez pestek
100g suszonej śliwki
100g suszonych moreli
5 goździków
kawałek laski cynamonu (lub łyżeczka cynamonu w proszku)
1 pomarańcza
100g brązowego cukru
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.
Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry.
W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Naczynie zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Jeśli bakalie "wypiją" trochę alkoholu należy go uzupełnić. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.
Źródło: nalewka.
Cudowna, na pewno zrobię :) !
OdpowiedzUsuńjutro robie :) dzieki za przepis !aga
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńczy słój należy zakręcić i wtedy przykryć ściereczką ?
OdpowiedzUsuńNa wieczorne jesienne chwile :)
OdpowiedzUsuńMożna zakręcić lub przykryć ściereczką bez zakrętki. Najlepiej zakryć cały słój ściereczką lub trzymać go w ciemnym miejscu, gdyż światło może mieć wpływ na kolor nalewki.
OdpowiedzUsuńrobię w przyszłym tygodniu i taką nalewkę bedę miała na prezent dla rodziców:) Paulinko,a co robisz po zlaniu nalewki z owocami i orzechami?Używasz do czegoś czy one już są tylko do wyrzucenia?
OdpowiedzUsuńBakalie jak najbardziej można wykorzystać do ciast lub deserów (keksy, lody). Można włożyć je do słoiczka i przechowywać w lodówce wykorzystując w miarę potrzeb. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Paulinko za odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie,czy zamiast 100 ml spirytusu lub rumu mogę dać po prostu 600 ml wódki 40%??
OdpowiedzUsuńChodzi o to, że najlepsza nalewka wychodzi na 50% alkoholu, dlatego trzeba dodać spirytus lub wysokoprocentowy rum. Ale na wódce również się uda. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA probowalas zalac to spirytusem?
UsuńNie przepadam za spirytusem, więc nie używam go w nadmiarze w nalewkach :)
UsuńMam jedno tylko pytanie. Czy przez ściereczkę nie "uciekną" procenty.
OdpowiedzUsuńWitam, ściereczką zakrywamy słoik, gdyż światło może mieć wpływ na kolor nalewki. Natomiast słoik / naczynie zakręcamy. Już dokładniej precyzuje w tekście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Już zapisałam składniki, jutro lecimy je kupić a wieczorem "nastawiam" nalewkę, żeby dobrze dojrzała do BN. Dzięki za przepis. Bakalie z nalewki wykorzystam do zrobienia "pijanego" sylwestrowego keksa. Dam znać czy wyszedł dobry.
OdpowiedzUsuńCo racja to racja, do świąt raptem 11 tygodni. W tym tygodniu też nastawię nalewkę :)
Usuń