Ciasteczka, które już możemy upiec na święta. Po upieczeniu są twarde, ale po kilku dniach miękną. Aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!
Miodowe ciasteczka cynamonowe
Składniki na około 30 ciasteczek:
60g miękkiego masła
115g miodu (lub golden syrupu)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
185g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W małym rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Mieszamy dobrze i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy przestudzoną masę i miksujemy, aż powstanie ciasto. Z masy odrywamy kawałki ciasta tej samej wielkości i formujemy kulki. Kulki układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia i rozpłaszczamy widelcem (ja użyłam szklanki, a wzorek robiłam potem). Ciasteczka pieczemy około 10 minut w 220 stopniach. Studzimy na kratce.
Źródło: ciasteczka.
Akcja: "Z cynamonem 2013"
Akcja: "Ciastka i ciasteczka"
uwielbiam cynamon, uwielbiam miód , więc te ciasteczka z pewnością przypadłyby mi do gustu!
OdpowiedzUsuńchciałam napisać dokładnie to samo :)
UsuńJa również :)
UsuńSandra
Pycha :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńpiekac takie caisteczka czuc w powietrzu zapach swiat -cynamon mi sie kojarzy ze swietami
OdpowiedzUsuń