sobota, 28 grudnia 2013

Paprykarz szczeciński domowy

Były już pasty z wędzoną rybą i tuńczykiem czas na paprykarz. Każdy pamięta jego smak z dzieciństwa. Jednym smakuje do dzisiaj, innym już nie. Ale jednym i drugim polecam ten przepis na domowy paprykarz. Można go przechowywać do 2 tygodni i naprawdę warto spróbować. Polecam!

 
 
Paprykarz szczeciński domowy
 
Składniki na 3-4 słoiczki:
 
pół szklanki ryżu
2 puszki ryby w sosie pomidorowym (makrela, szprot)
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
pół łyżeczki cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
przyprawy: sól, pieprz, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy
 
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasionka. Układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry i pieczemy pod samą grzałką przez 25 minut w 200 stopniach. Upieczoną wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut. Następnie usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu z cukrem, dodajemy posiekany czosnek i startą marchew. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Usuwamy ziele i liść i odstawiamy do przestudzenia.
Ryby wykładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy ryż, paprykę oraz przesmażone warzywa, koncentrat i ketchup, doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków, na wierzch wlewamy łyżeczkę oliwy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
 
SMACZNEGO!
 

Źródło: paprykarz.



1 komentarz:

  1. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...