Pyszny sernik inspirowany przepisem Siostry Anastazji. Spód zrobiłam z herbatników, ale podaję przepis na kruche ciasto, gdyż uważam, iż lepiej się skomponuje. Pierniczki mogą być z nadzieniem lub bez. Polecam!
Sernik z pierniczkami
Składniki na formę 25x33cm:
Na kruchy spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
125g masła lub margaryny
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
250g cukru pudru
6 jajek
200g masła
1 budyń waniliowy (proszek)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania pierniczków nadziewanych
Na polewę:
150g ciemnej czekolady
2 łyżki miękkiego masła
Wykonanie:
Spód: z podanych składników zagniatamy ciasto, schładzamy około 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na wielkość foremki i przekładamy do natłuszczonej formy. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Masło miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę, Dodajemy po 1 żółtku, a następnie stopniowo dodajemy ser. Na koniec dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
Na schłodzony kruchy spód wylewamy połowę masy serowej. Rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy pierniczki, lekko wciskamy je w masę. Na pierniczki wykładamy pozostałą masę serową, wyrównujemy. Sernik pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z masłem, dekorujemy wystudzony sernik.
SMACZNEGO!
Dzięki wielkie za ten przepis! Król tegorocznych bożonarodzeniowych ciast :)
OdpowiedzUsuń...a pierniczki w czekoladzie czy bez?
OdpowiedzUsuńW czekoladzie :)
Usuń