Cudownie mięciutkie i pachnące drożdżówki z serem. Idealne dla małych łasuchów, bo mają zakręcony kształt. Przepis ze strony Kuchnia Lidla. Polecam!
Zakręcone drożdżówki z serem
Składniki na około 10 sztuk:
Na ciasto drożdżowe:
300g mąki
150ml ciepłego mleka
22g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 żółtka
łyżka cukru w prawdziwą wanilią
40r roztopionego masła
szczypta soli
Na masę serową:
250g zmielonego twarogu
1 żółtko
1 jajko
80g cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Dodatkowo:
cukier puder lub lukier do dekoracji
białko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Ciasto: drożdże mieszamy z cukrem, cukrem z wanilią i kilkoma łyżkami mleka. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut przykryty ściereczką. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn, pozostałe mleko, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy przykryte do podwojenia objętości.
Masa serowa: jajko, żółtko, cukry i masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny lub pomarańczy i miksujemy.
Masa serowa: jajko, żółtko, cukry i masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy zmielony twaróg, sok i skórkę z cytryny lub pomarańczy i miksujemy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 5mm. Na połowę wykładamy masę serową, zakrywamy połową bez masy. Zaczynając od krótszego boku ciasto kroimy na paski około 2cm szerokości. Każdy pasek kilkukrotnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.