Danie, które znajdziemy w każdej chińskiej restauracji. Smażony makaron z warzywami i kurczakiem to danie bardzo sycące i pożywne. A przy tym proste w wykonaniu. Polecam!
Chow Mein
Składniki:
opakowanie chińskiego makaronu
2 piersi z kurczaka
mieszanka chińskich warzyw na patelnię (mrożona)
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
łyżką maki kukurydzianej
Na sos:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka ostrego sosu chili
łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka mielonego imbiru
1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Kurczaka tniemy w cienkie paseczki, marynujemy w sosie sojowym i łyżce mąki kukurydzianej minimum 30 minut.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
Na płycie rozgrzewamy wok, wlewamy łyżkę oleju i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy kurczaka i szybko przesmażamy, aż się zrumieni. Kurczaka przekładamy na talerz. W woku ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek i krótko przesmażamy. Dodajemy zamrożone warzywa i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dokładamy kurczaka, mieszając smażymy 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy sos i dusimy jeszcze 3 minuty. W razie potrzeby doprawić mocniej do smaku.
SMACZNEGO!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwłasnie zjadlem i jestem pod wrarzeniem jest to najblirzszy przepis ktury znalazłem na internecie do orginalnej wersji z chinskich barów w Paryżu...dzieki było pyszne..pozd z Francji:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się, że smakowało jak danie z restauracji. Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu, pyyyyyyyyyyyyyyycha
OdpowiedzUsuń