sobota, 21 lutego 2015

Parówki po węgiersku

 Danie, które już od dawna gości w Naszej kuchni. Nie pamiętam skąd mam przepis i dlaczego nazywa się po węgiersku (prawdopodobnie z Węgrami nie ma nic wspólnego). Proste, pożywne i szybkie w wykonaniu. Polecam!



Parówki po węgiersku

Składniki na 4 porcje:
2 cebule
300g pieczarek
5 parówek (dowolnych)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
zielona natka pietruszki

Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, parówki w talarki. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i zagęści. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Fajny szybki obiad, któru ja robię w wersji wege, tzn. zamiast zwykłych parówek używam sojowych (zwykle pikantnych z chili polsoi, ale jak nie mam to innych), no i nie dodaję śmietany ;-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...