Klasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen. Polecam!
Murzynek
Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki):
2 szklanki mąki
200g masła lub margaryny
3/4 szklanki wody
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Na polewę:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100g masła lub margaryny
Wykonanie:
Masło, cukier, kakao, kawę i wodę podgrzewamy ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą.
Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką.
Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut).
Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy na palnik o średniej mocy. Do wody wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
Bardzo smaczny murzynek. Wilgotny i mocno czekoladowy, bardzo ładnie wyrósł. Od siebie dołożyłam tylko orzechy włoskie do ciasta - tak jak pamiętam z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńChcę jeszcze tylko zwrócić uwagę na drobny błąd w wykonaniu ciasta. W pierwszym zdaniu dwa razy wymieniona jest woda, a nie ma nic o kawie. Taki drobiazg. Karolina
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Błąd już poprawiony. Pozdrawiam
UsuńW pierwszym zdaniu woda jest dwa razy ;-)
OdpowiedzUsuń