wtorek, 26 maja 2015

Sernik z musem czekoladowym

 Z okazji Dnia Mamy wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia. Z tej okazji dla swojej Mamy przygotowałam sernik z musem czekoladowym. Pyszne połączenie wilgotnego i zwartego sernika z lekkim i puszystym musem czekoladowym. Do musu można użyć czekolady gorzkiej i mlecznej pół na pół. Przepis z najlepszej strony z wypiekami Moje Wypieki. Polecam!

 
Sernik z musem czekoladowym
 
Składniki na tortownicę 25cm:
 
Na spód:
160g herbatników zwykłych lub kakaowych
30g roztopionego masła
 
Na masę serową:
500g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
250ml kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Na mus czekoladowy:
200g gorzkiej czekolady
50g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
100ml kremówki 30 lub 36%
3 łyżki wody
30g masła
łyżka likieru kawowego
 
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do dekoracji
 
Wykonanie:
Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy masę herbatnikową i dobrze uciskamy rękami. Masę schładzamy w lodówce.

Masa serowa: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia i powstania gładkiej masy. Nie miksujemy za długo, by nie napowietrzać zbyt mocno masy. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na dno piekarnika wkładamy keksówkę napełnioną gorącą wodą, sernik będzie się piekł w naparowanym piekarniku, dzięki temu będzie wilgotny. Sernik pieczemy około 45 minut lub troszkę dłużej, aż będzie ścięty na całej powierzchni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Mus czekoladowy: czekoladę, wodę, alkohol i masło roztapiamy w kąpieli wodnej., aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, aż do wykończenia składnika. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy po 1 żółtku mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Następnie dodajemy połowę ubitych białek, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy  kremówkę i również lekko mieszamy szpatułką lub łyżką. Na koniec dodajemy pozostałe białka i mieszamy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy i ciasto schładzamy w lodówce przez 12 godzin. Przed podaniem dekorujemy płatkami czekoladowymi.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...