Ekspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam!
Makaron w sosie szpinakowym
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g pieczarek
300g mrożonego szpinaku
pół puszki czerwonej fasoli
150g serka mascarpone
opakowanie makaronu Tagliatelle
świeżo posiekana bazylia
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Makaron prezentuje się baardzo apetycznie i tak wiosennie, pychota :)
OdpowiedzUsuńApetyczny :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda smakowicie, no a szpinakowy sos to jedna z tych 'rzeczy', ktore uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńprzepis fantastyczny nawet moje dzieci jadły sos pyszny Polecam ! Izunia.
OdpowiedzUsuń