Kolejna propozycja z jagodami. Tym razem wilgotne racuszki na jogurcie. Szybkie w wykonaniu, lekko słodkie, mięciutkie. Można je smażyć bez tłuszczu, lub na lekko natłuszczonej patelni. Można je podawać z miodem, jogurtem naturalnym lub obsypane cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Polecam!
Racuchy jogurtowe z jagodami
Składniki:
250g jogurtu naturalnego
szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół szklanki jagód
łyżka stopionego, wystudzonego masła
Wykonanie:
Jogurt miksujemy z jajkami i masłem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy jagody i lekko mieszamy łyżką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, wykładamy ciasto formując okrągłe racuszki. Smażymy po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
SMACZNEGO!
Smacznie to wygląda mniam mniam Palce lizać!!!
OdpowiedzUsuńwww.TwojaParafia.pl
Ale mam teraz smaka na racuchy! A czasu brak na przygotowanie :(
OdpowiedzUsuń