poniedziałek, 27 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Już są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!
 
 
 
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
 
Składniki na blaszkę 24x33cm:
 
Na ciasto:
0,5kg mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
80g roztopionego masła
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Na nadzienie:
300g jagód
 
Na kruszonkę:
140g mąki pszennej
70g cukru
70 g miękkiego masła
 
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
 
Wykonanie:
 
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko oraz sól. Mieszamy, dodajemy aromat pomarańczowy lub wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
 
Kruszonka: wszystkie składniki zagniatamy palcami, do powstania kruszonki.
 
Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wykładamy jagody, wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy około 40 minut.
 
SMACZNEGO!
 

 
Akcja: "Letnie owoce"
 
 


6 komentarzy:

  1. Dorodne ciacho.wygląda pysznie))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bajeczne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie jakoś krzywo wyrosło :( Może jakaś rada? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem ciasto nierównomiernie Nam się rozłoży na blaszce, też często wychodzą mi drożdżowe górki. Można spróbować rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ciasto jest rewelacyjne za każdym razem wyrasta puszyste i mieciutkie a przede wszystkim nie jest suche pyyychaaa��

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię to ciasto już kolejny raz. Zawsze wychodzi pyszne i puszyste.Po prostu pychota. Najlepszy przepis z jakiego korzystałam 😋

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...