Już są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Składniki na blaszkę 24x33cm:
Na ciasto:
0,5kg mąki pszennej
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
80g roztopionego masła
szczypta soli
kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na nadzienie:
300g jagód
Na kruszonkę:
140g mąki pszennej
70g cukru
70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko oraz sól. Mieszamy, dodajemy aromat pomarańczowy lub wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Kruszonka: wszystkie składniki zagniatamy palcami, do powstania kruszonki.
Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wykładamy jagody, wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy około 40 minut.
SMACZNEGO!
Akcja: "Letnie owoce"
Dorodne ciacho.wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńMmm, bajeczne po prostu :)
OdpowiedzUsuńA mnie jakoś krzywo wyrosło :( Może jakaś rada? ��
OdpowiedzUsuńCzasem ciasto nierównomiernie Nam się rozłoży na blaszce, też często wychodzą mi drożdżowe górki. Można spróbować rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Pozdrawiam
UsuńCiasto jest rewelacyjne za każdym razem wyrasta puszyste i mieciutkie a przede wszystkim nie jest suche pyyychaaa��
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto już kolejny raz. Zawsze wychodzi pyszne i puszyste.Po prostu pychota. Najlepszy przepis z jakiego korzystałam 😋
OdpowiedzUsuń