poniedziałek, 13 lipca 2015

Torcik truskawkowy

 Dzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony "Z cukrem pudrem". Polecam!

 

 
 
Torcik truskawkowy
 
Składniki na formę 20cm:
 
Na spód:
100g herbatników maślanych
pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła (około 100g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Na masę śmietankowo - truskawkową:
200ml kremówki 30 lub 36%
1 galaretka truskawkowa
 
Na mus truskawkowy:
400g truskawek
1 galaretka truskawkowa
 
Na masę śmietankową:
szklanka kremówki 30 lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
 
Dodatkowo:
kilka okrągłych biszkoptów
świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji
 
Wykonanie:
Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut w 160 stopniach i studzimy.
 
Masa śmietankowo - truskawkowa: galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wystudzony spód, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do lodówki do stężenia.
Na masie układamy okrągłe biszkopty.
 
Mus truskawkowy: oczyszczone z szypułek i umyte truskawki umieszczamy w rondelku, gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy.
 
Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i ponownie schładzamy.
 
Ciasto przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub płatkami czekolady.
 
SMACZNEGO!
 
 


5 komentarzy:

  1. Super torcik. Szkoda, że sezon na truskawki się skończył.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać mrożone truskawki i cieszyć się smakiem takich pyszności cały rok :)

      Usuń
  2. Świetne na lato, bo bez pieczenia. I jak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to ciasto- jest obłędne:). Pięknie wygląda w postaci torciku:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...