Kolejna propozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam!
Chutney brzoskwiniowy
Składniki:
4 brzoskwinie
1 jabłko
2 ząbki czosnku
łyżka startego imbiru
1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
50g brązowego cukru
1 papryczka chili
garść rodzynek
przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Owoce i czosnek umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli owoce puszczą mało soku podlewamy lekko wodą. Gdy owoce się zagotują dodajemy ocet, cukier, imbir, drobno posiekaną papryczkę i gotujemy dalej, aż owoce zmiękną. Pod koniec dodajemy rodzynki i przyprawy do smaku. Gorący sos nakładamy do wyprażonych słoiczków. Słoiczki można pasteryzować, by przedłużyć trwałość sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.