Indyk jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę, potas, cynk, magnez i żelazo. Po okresie świątecznego biesiadowania polecam lekkie i delikatne mięso z indyka w kremowym sosie śmietanowym z porem. By danie było jeszcze mniej kaloryczne zamiast śmietany możemy użyć jogurtu greckiego o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub jogurtu naturalnego. Danie możemy podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą.
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym z porem
Składniki na 4 porcje:
8 plastrów filetu z indyka
1 cebula
ząbek czosnku
szklanka śmietany 18%
szklanka bulionu drobiowego
1 nieduży por
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony w talarki por i smażymy 2 minuty. Warzywa przekładamy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, ewentualnie zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
SMACZNEGO!
Uwielbiam kurczaka, indyka zas nieco rzadziej jadam, wlasciwie to bym na palcach jednej reki mogla policzyc - ale smak mi pasowal, wiec Twoje danie pewnie tez by mi pasowalo :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń