Szybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam!
Muffiny wytrawne
Składniki na 12 sztuk:
200g mąki pszennej
2 jajka
2/3 szklanki mleka
pół szklanki oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki bazylii
6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę
1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę
50g startego żółtego sera
3 suszone pomidory, drobno posiekane
12 kostek sera feta
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Muffiny pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.