Sezon owocowy powoli się rozpoczyna, niebawem będziemy mogli cieszyć się bogactwem słodkich truskawek. U mnie już dzisiaj ciasto truskawkowe, z delikatną śmietankową pianką i pysznym musem truskawkowym. Możemy również wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam!
Składniki na formę 24 x 30cm:
Na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka oleju
Na masę śmietankową:
400ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody
Na masę truskawkową:
600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek)
100ml wody
2 galaretki truskawkowe
Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
100ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, mąki przesiewamy razem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do wykończenia składnika. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do wykończenia składnika. Dodajemy łyżkę oleju i ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy pianę łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt.
Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ciasto dekorujemy kremówką ubitą z łyżeczką cukru pudru.
SMACZNEGO!
Na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka oleju
Na masę śmietankową:
400ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody
Na masę truskawkową:
600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek)
100ml wody
2 galaretki truskawkowe
Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
100ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, mąki przesiewamy razem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do wykończenia składnika. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do wykończenia składnika. Dodajemy łyżkę oleju i ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy pianę łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt.
Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem ciasto dekorujemy kremówką ubitą z łyżeczką cukru pudru.
SMACZNEGO!
Witam, ile gram truskawek?
OdpowiedzUsuń700g powinno wystarczyć :)
UsuńOjej, wyglada naprawde smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńKostka piękna, jak przy linijce krojona ;) Prezentuje się bajecznie i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuń