sobota, 23 kwietnia 2016

Kostka truskawkowa

Sezon owocowy powoli się rozpoczyna, niebawem będziemy mogli cieszyć się bogactwem słodkich truskawek. U mnie już dzisiaj ciasto truskawkowe, z delikatną śmietankową pianką i pysznym musem truskawkowym. Możemy również wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam!





Kostka truskawkowa

Składniki na formę 24 x 30cm:

Na biszkopt:

4 jajka
2/3 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka oleju

Na masę śmietankową:
400ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 galaretka truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody

Na masę truskawkową:
600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek)
100ml wody
2 galaretki truskawkowe

Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
100ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, mąki przesiewamy razem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do wykończenia składnika. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do wykończenia składnika. Dodajemy łyżkę oleju i ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy pianę łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.

Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt.

Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki.

Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem ciasto dekorujemy kremówką ubitą z łyżeczką cukru pudru.

SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. Witam, ile gram truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, wyglada naprawde smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kostka piękna, jak przy linijce krojona ;) Prezentuje się bajecznie i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...