wtorek, 3 maja 2016

Gulasz na piwie

Aromatyczny gulasz duszony w piwie to szybkie danie jednogarnkowe, niezbyt pracochłonne. Gulasz jest lekko słodki, z dodatkiem szczypty cynamonu, który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam!




Gulasz na piwie

Składniki na 4 porcje:

600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
250ml jasnego piwa
200ml bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu, liść laurowy, ziele angielskie
łyżeczka brązowego cukru
mąka do obtoczenia mięsa

Na kluski kładzione:
1 jajko
pół szklanki mąki
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki zimnej wody


Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, marchew w plasterki. Mięso obtaczamy w mące,  obsmażamy partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, przekładamy do rondelka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy kilka minut cebulę i marchew, przekładamy do mięsa. Na patelnię po smażeniu wlewamy piwo, mieszamy drewnianą łyżką by zebrać wszystko po smażeniu mięsa i warzyw. Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy bulion, cukier, cynamon, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gulasz dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem.

Kluski: jajko mieszamy widelcem z wodą solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Na końcu dodajemy natkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie dodajemy mąkę. W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, łyżkę zanurzamy w gotującej się wodzie, a następnie nabieramy pół łyżki ciasta i kładziemy na wrzątek. Kluski gotujemy około 2 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Odcedzamy i podajemy do gulaszu.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Rewelacyjny patent na gulasz! A właśnie chodziło za mną jakieś mięsiowo ;) Zabieram więc przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...