Miało być ciasto wuzetka, ale z braku czasu zrobiłam babeczki a la wuzetka. Przygotowuje się je znacznie szybciej, a są tak samo smaczne. Puszyste ciasto kakaowe ze słodkim kremem śmietankowym z dodatkiem wanilii - nie sposób im się oprzeć. Doskonałe na deser, do kawy i na domowe uroczystości. Polecam!
Babeczki a la wuzetka
Składniki na 14 sztuk:
Na ciasto:
115g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kakao
szczypta soli
pół szklanki maślanki
Na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy maślankę oraz suche składniki kończąc suchymi składnikami. Formę do muffin wykładamy papierowymi papilotkami, papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na chwilę do lodówki. Kremem napełniamy szprycę i dekorujemy babeczki. Możemy je dodatkowo posypać starą czekoladą.
SMACZNEGO!
Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na chwilę do lodówki. Kremem napełniamy szprycę i dekorujemy babeczki. Możemy je dodatkowo posypać starą czekoladą.
SMACZNEGO!
Eleganckie, w sam raz na rodzinne przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńJadłabym, jadła ;)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie i smaczne Pozdrówka.
OdpowiedzUsuń