Ekspresowy dodatek do drugiego dania. Surówka w 5 minut. A do jej przygotowana potrzebujemy wyłącznie białej rzodkwi i marchewki. Biała rzodkiew różni się od dobrze znanej nam rzodkiewki nie tylko wielkością, ale również ostrzejszym smakiem. Jednak warto ją spożywać, gdyż jest bogactwem witamin. Wspomaga odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna, lekkostrawna i sycąca. Oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odporność dzięki zawartości wit. C. Polecam!
Surówka z białej rzodkiewki
Składniki na 2 porcje:
1 biała rzodkiew
1 marchew
przyprawy: sól, pieprz
łyżka jogurtu greckiego
szczypiorek
Wykonanie:
Rzodkiew i marchew obieramy i ścieramy na tarce i grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem schładzamy.
SMACZNEGO!
Do przygotowywania surówek i innych potraw z warzyw polecam tarkę spiralną marki KINGHOFF.
Tarka pozwala wyczarować nieskończonej długości paseczki z marchewki, rzodkiewek, ogórków i wszelkich innych rodzajów twardych warzyw. Do kupienia w sklepie MAKOWSKI KREDENS.
Ja kocham wszelkie suróweczki :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń