"Mamo, upieczemy ciasto z Barbarą?" - zapytała moja córka wchodząc do kuchni. Minęła chwila, zanim domyśliłam się z kim, albo z czym mamy to ciasto upiec. Oczywiście z RABARBAREM. W sezonie letnim obowiązkowo musi pojawić się ciasto z rabarbarem oraz pyszny kompot z jabłek i rabarbaru. Rabarbar ma lekko cierpkawy smak, ale jest bogactwem wielu składników (potas, żelazo, sód, fosfor, wit. C, beta - karoten). Jest również niskokaloryczny.
Dzisiejsze ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam!
Ciasto z rabarbarem
Składniki na tortownicę 25cm:
150g miękkiego masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
200 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
80ml mleka
300g rabarbaru, umytego i pokrojonego w 1cm kawałki
Wykonanie:
Rabarbar zasypujemy dwoma łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by puścił sok. Następnie odsączamy go na sicie, zachowując sok (np. do kompotu). Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Do pieczenia polecam tortownicę marki Kinghoff z powłoką nieprzywieralną. Powierzchnia zewnętrzna zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła.
Inne produkty marki Kinghoff dostępne w sklepie Makowski Kredens.
Smak dziecinstwa... :)
OdpowiedzUsuń