Bardzo sycąca tarta z pulpecikami i brukselką. Brukselka była znienawidzonym przeze mnie warzywem w dzieciństwie, dzisiaj nie wyobrażam sobie jej braku na talerzu. Ma wiele właściwości zdrowotnych, a powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam!
Tarta z brukselką i pulpecikami
Składniki na formę 26cm:
Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła, zimnego
1 jajko
łyżka zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Na farsz:
200g brukselki świeżej lub mrożonej
300g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz
świeża natka pietruszki, posiekana
Na masę śmietanową:
3/4 szklanki śmietanki 30%
3 jajka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy.
Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w bulionie około 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
Brukselkę gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odsączamy i odstawiamy do przestudzenia.
Masa śmietanowa: cebulę dymkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Szczypiorek drobno kroimy, część odkładamy do dekoracji.
Jajka mieszamy ze śmietanką, dodajemy podsmażoną dymkę i część szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na kruchym spodzie układamy luźno na przemian pulpety i brukselkę. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach (aż cała masa będzie równomiernie ścięta). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.