Najszybsze drożdżówki świata! Do tego uformowane w zabawne gniazdka, których wnętrze możemy napełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, marmoladą, czekoladą, owocami. U mnie drożdżówki nadziane marmoladą firmy Jamar - jest idealna do wypieków. Twarda, dzięki czemu nic w trakcie pieczenia się nie rozlewa. Inspiracja ze strony tutaj. Polecam!
Drożdżówki z marmoladą
Składniki na 14 sztuk:
500g mąki pszennej
250ml mleka
1 żółtko
25g drożdży świeżych lub 12g suszonych
70g masła, roztopionego
70g cukru
szczypta soli
1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
twarda marmolada do nadzienia
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki i robimy zaczyn (suszone drożdże dodajemy od razu do mąki). Zaczyn odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie dodajemy go do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy masło, żółtko, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski i przykryte ściereczką odkładamy do podwojenia objętości. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 14 równych części.
Przygotowujemy szklankę lud okrągłą foremkę do wykrawania (u mnie o średnicy 8cm). Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy większej niż foremka do wykrawania (około 10cm).
Wycinamy kółeczko, a powstałą obwódkę z ciasta wykorzystujemy do zrobienia ścianek gniazdka. Obwódkę zakręcamy w ósemkę, jedną pętelkę układamy na kółeczku z ciasta i nakrywamy drugą pętelką.
Gniazdka napełniamy nadzieniem, drożdżówki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Drożdżówki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem (polecam tutaj pojemniczek do cukru pudru ze sklepu Makowski Kredens - klik).
SMACZNEGO!
Do wypieków polecam kratkę do studzenia marki Wilton - dostępną tutaj .
Dzięki studzeniu na kratce ciasta nie robią się wilgotne, szybciej się studzą. Kratka może również służyć jako podstawka do dekorowania lukrem lub czekoladą.
Mają bardzo fajny kształt:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę te niesamowite bułeczki wnuki będą zachwyceni bułeczkami na sniadanie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń