Ile kucharek tyle przepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to przygotujcie naleśniki wg swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami i oceniać czy konsystencja ciasta jest już dobra.
Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam!
Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam!
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu
Składniki na 8 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
1-2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300g pieczarek
1 por
200g sera feta
przyprawy: sól, pieprz, chili
łyżka posiekanej natki pietruszki
Na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki
300ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
pół szklanki tartej mozzarelli lub sera żółtego do posypania
Wykonanie:
Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy zwinięte naleśniki. Wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.
SMACZNEGO!
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
1-2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300g pieczarek
1 por
200g sera feta
przyprawy: sól, pieprz, chili
łyżka posiekanej natki pietruszki
Na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki
300ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
pół szklanki tartej mozzarelli lub sera żółtego do posypania
Wykonanie:
Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy.
Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz.
Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy zwinięte naleśniki. Wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.
SMACZNEGO!
Do przygotowania beszamelu i innych sosów polecam trzepaczkę marki Kinghoff dostępną w sklepie Makowski Kredens.
Zapewne pyszne. Ja robię z żółtym serem :) feta mi zbrzydla chyba na zawsze, na początku ciązy😉
OdpowiedzUsuńTeż ma smaki, do których nie wracam od ciąży ;) Pozdrawiam!
UsuńO Boże! Ale bym to zjadła! :) teraz to mi chęci narobilas!
OdpowiedzUsuń