wtorek, 1 sierpnia 2017

Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu

Ile kucharek tyle przepisów na naleśniki. Ja mam swój przepis, który wykorzystuję od lat, naleśniki z tego przepisu bardzo Nam smakują i być może ktoś z niego skorzysta. Jeśli jednak macie inny sposób to przygotujcie naleśniki wg swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami i oceniać czy konsystencja ciasta jest już dobra.
Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym. Farsz można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a my będziemy mieć mniej pracy do wykonania na raz. Polecam!





Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu

Składniki na 8 naleśników:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
1-2 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na farsz:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300g pieczarek
1 por
200g sera feta
przyprawy: sól, pieprz, chili
łyżka posiekanej natki pietruszki

Na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki
300ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
pół szklanki tartej mozzarelli lub sera żółtego do posypania

Wykonanie:
Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy.

Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz.

Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy zwinięte naleśniki. Wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.

SMACZNEGO!





Do przygotowania beszamelu i innych sosów polecam trzepaczkę marki Kinghoff dostępną w sklepie Makowski Kredens.


Miotełka wykonana jest ze stali nierdzewnej z wysokiej jakości powłoką silikonową dzięki czremu nic do niej nie przywiera. Nadaje się do mycia w zmywarce.



3 komentarze:

  1. Zapewne pyszne. Ja robię z żółtym serem :) feta mi zbrzydla chyba na zawsze, na początku ciązy😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ma smaki, do których nie wracam od ciąży ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. O Boże! Ale bym to zjadła! :) teraz to mi chęci narobilas!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...