poniedziałek, 18 grudnia 2017

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Z ekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy!




Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:

Na biszkopt:
4 jajka
100g drobnego cukru do wypieków
100g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Na masę jabłkową:
6 jabłek
2-3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
opakowanie galaretki cytrynowej

Na krem cynamonowy:
200ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
4 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Blachę 30 x 38cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 12-15 minut w 180 stopniach.

Ściereczkę kuchenną oprószamy cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczony biszkopt papierem do góry. Odrywamy papier, biszkopt zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i prażymy z cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem cynamonowy: kremówkę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego kremu. Na końcu dodajemy cynamon.

Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową (możemy ją wcześniej wstawić do lodówki, by zgęstniała), roladę zwijamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Po stężeniu roladę dekorujemy kremem cynamonowym i ponownie schładzamy.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. jaka lekka :) jabłkowa chmurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj jak pysznie! Zrobie w najblizszym czasie ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...