Soczysta, krucha i aromatyczna pieczeń ze schabu to idealna świąteczna potrawa. Mięso pieczone z jabłkami i żurawiną cudownie przechodzi owocowymi smakami. Zamiast schabu możemy wykorzystać szynkę. Pieczeń pięknie prezentuje się na stole i jest znakomita w smaku. Polecam!
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną
Składniki:
1 kg schabu lub szynki
2 cebule
3 jabłka, najlepiej twarde
garść żurawiny suszonej
szklanka soku jabłkowego
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kilka goździków, szczypta cynamonu, łyżeczka cukru
Na marynatę:
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso nacinamy tak, jakbyśmy chcieli pociąć na plastry, jednak nie rozcinając do końca. Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem również w nacięciach. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso. Mięso przekładamy do pojemnika, owijamy szczelnie folią i schładzamy kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy sokiem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut polewając co jakiś czas wytwarzającym się.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut.
Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych 30 minut ponownie polewając je co jakiś czas sosem.
Po upieczeniu mięso odkładamy na 10 minut. Sos przecedzamy i zagotowujemy z mąką, aby się zagęścił. Mięso kroimy na porcje i podajemy polane sosem.
SMACZNEGO!
Ojjj jadłabym! Pysznie. Wesolych Świat :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńJa bleduje owoce z sokiem nie dodaje mąki i mam sos
OdpowiedzUsuń