Pasztet na każdą okazję. Zamknięty w pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu.
Polecam!
Pasztet w kruchym cieście
Składniki na 6-8 kokilek:
Na ciasto kruche:
2 szklanki
200g zimnego masła
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Na pasztet:
1,5 kg łopatki wieprzowej
3 udka z kurczaka
500g surowego boczku wieprzowego
300g wątróbki drobiowej
3 jajka
3 czerstwe bułki
3 cebule
pęczek włoszczyzny
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Wykonanie:
Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zimną wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce 30 minut.
Pasztet: łopatkę i boczek kroimy w grubą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielski i liście laurowe i łyżeczkę soli. Wstawiamy na palnik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 godziny). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wątróbkę wyjmujemy, a mięso z wywarem odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do wystudzenia.
Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.
Mięso, wątróbkę, cebule i bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tartą gałką. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy mięsnej, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły.
Formy do pasztetu natłuszczamy masłem lub smalcem i obsypujemy bułką tartą.
Kruche ciasto wałkujemy na grubość około 4-5mm i wyklejamy nim dno i boki foremek. Część ciasta odkładamy do przykrycia pasztetu. Pasztet nakładamy do foremek, dobrze go uciskając. Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem i sklejamy z bokami. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem. Pasztet w małych foremkach pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. W dużej foremce pasztet pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu foremki z pasztetem odstawiamy do całkowitego wystudzenia, dopiero wówczas możemy wyjąć pasztet z formy.
SMACZNEGO!
Wuglada mega smacznie :) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń