Pierogi drożdżowe w 3 wariantach: gotowane, pieczone i smażone.
Drożdżowe pierogi z mięsem
Drożdżowe pierogi z mięsem
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto:
20g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki letniej wody
0,5 kg mąki pszennej
125ml mleka
4 jajka
2 łyżki masła
szczypta soli
łyżka oliwy
Na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
ugotowana włoszczyzna
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie dodajemy letnie mleko, szczyptę soli, jajka, masło, resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Farsz: mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu i mielimy. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojoną włoszczyznę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z mięsem.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, sklejamy. Pierogi można ugotować, upiec, lub usmażyć na głębokim oleju. U mnie wszystkie 3 wersje :)
Pierogi gotowane: wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Są bardzo mięciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach.
Pierogi pieczone: po ulepieniu pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Pierogi smażone: pierogi smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym.
drożdżowych nie próbowałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi:) ale chyba najbardziej to te gotowane:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pewno wypróbuję w wersji gotowanej na obiad, a pieczonej na przyjęcie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSwietny przepis,3 w 1:)
OdpowiedzUsuńCzy zaczyn z drożdży rzeczywiście odstawić na 2 godziny?
OdpowiedzUsuń15 minut wystarczy, by zaczyn ruszył. Już poprawiam z przepisie. Pozdrawiam
UsuńSuper! Ciasto elastyczne i mega miękkie po ugotowaniu!! Trochę zmodyfikowałam, dodając mniej jajek.. ale naprawde przepis godny polecenia!
OdpowiedzUsuń