niedziela, 9 października 2011

Drożdżowe pierogi z mięsem

Pierogi drożdżowe w 3 wariantach: gotowane, pieczone i smażone.

Drożdżowe pierogi z mięsem

Składniki na 4 porcje:

Na ciasto:
20g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki letniej wody
0,5 kg mąki pszennej
125ml mleka
4 jajka
2 łyżki masła
szczypta soli
łyżka oliwy

Na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
ugotowana włoszczyzna
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie dodajemy letnie mleko, szczyptę soli, jajka, masło, resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Farsz: mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu i mielimy. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojoną włoszczyznę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z mięsem.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm. Szklanką wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, sklejamy. Pierogi można ugotować, upiec, lub usmażyć na głębokim oleju. U mnie wszystkie 3 wersje :)

Pierogi gotowane: wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Są bardzo mięciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach.



Pierogi pieczone: po ulepieniu pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.



Pierogi smażone: pierogi smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym.


7 komentarzy:

  1. drożdżowych nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi:) ale chyba najbardziej to te gotowane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na pewno wypróbuję w wersji gotowanej na obiad, a pieczonej na przyjęcie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis,3 w 1:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zaczyn z drożdży rzeczywiście odstawić na 2 godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15 minut wystarczy, by zaczyn ruszył. Już poprawiam z przepisie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Super! Ciasto elastyczne i mega miękkie po ugotowaniu!! Trochę zmodyfikowałam, dodając mniej jajek.. ale naprawde przepis godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...