Alternatywa dla pierogów i krokietów. Tarta jest szybsza w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam!
Tarta z kapustą i grzybami
Składniki:
Na ciasto:
250g mąki pszennej
100ml letniej wody
20g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka stopionego masła
1 jajko
Na farsz:
250g kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
kilka pieczarek
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek
Wykonanie:
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, łączymy z mąką, jajkiem solą i masłem i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta ubieramy mały kawałek (nieduża kulka). Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczoną formę do tarty, tak, by przykryte były również boki.
Farsz: Grzybki suszone zalewamy wrzątkiem, moczymy kilka godzin, a najlepiej całą noc, a następnie gotujemy 20 minut. Po ostudzeniu drobno siekamy. Kapustę drobno kroimy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę dusimy. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy kapustę kiszoną, grzybki suszone, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Farsz dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy kminek. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia i wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.
Farsz wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Odłożony kawałek ciasta wałkujemy cienko, kroimy w paseczki 0,5cm i układamy na wierchu tarty. Tartę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Farsz wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Odłożony kawałek ciasta wałkujemy cienko, kroimy w paseczki 0,5cm i układamy na wierchu tarty. Tartę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Bardzo fajny pomysl i na pewno smaczny! fajnie nawet z barszczykiem czerwonym zamiast krokietow....POZDRAWIAM I CZEKAM NA KOLEJNE NOWINKI KULINARNE
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) na pewno spróbuję...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEfka
Swietnie wygląda z tą siatka na wierzchu:) Az mnie anszło na ten świąteczny farsz:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje z kratką i musi być przepyszna! Chyba zrobię ją zamiast pierogów:)
OdpowiedzUsuń