wtorek, 17 stycznia 2012

Tarta z kapustą i grzybami

Alternatywa dla pierogów i krokietów. Tarta jest szybsza w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam!



Tarta z kapustą i grzybami

Składniki:

Na ciasto:
250g mąki pszennej
100ml letniej wody
20g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka stopionego masła
1 jajko

Na farsz:
250g kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
kilka pieczarek
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek

Wykonanie:
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, łączymy z mąką, jajkiem solą i masłem i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta ubieramy mały kawałek (nieduża kulka). Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczoną formę do tarty, tak, by przykryte były również boki. 
Farsz: Grzybki suszone zalewamy wrzątkiem, moczymy kilka godzin, a najlepiej całą noc, a następnie gotujemy 20 minut. Po ostudzeniu drobno siekamy. Kapustę drobno kroimy, wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę, chwilę dusimy. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy kapustę kiszoną, grzybki suszone, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Farsz dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy kminek. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia i wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.

Farsz wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Odłożony kawałek ciasta wałkujemy cienko, kroimy w paseczki 0,5cm i układamy na wierchu tarty. Tartę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.




4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysl i na pewno smaczny! fajnie nawet z barszczykiem czerwonym zamiast krokietow....POZDRAWIAM I CZEKAM NA KOLEJNE NOWINKI KULINARNE

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie:) na pewno spróbuję...pozdrawiam
    Efka

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wygląda z tą siatka na wierzchu:) Az mnie anszło na ten świąteczny farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje z kratką i musi być przepyszna! Chyba zrobię ją zamiast pierogów:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...