Wczoraj był lemon curd, a dzisiaj propozycja z czym go podać. Pyszne kruche babeczki napełnione kremem, udekorowane owocami. Można je również podać z bitą śmietaną lub udekorować pisakami lukrowymi. Polecam!
Babeczki z kremem cytrynowym i owocami
Składniki na około 30 babeczek:
Na babeczki:
Na babeczki:
300g mąki
200g zimnego masła
50g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
krem cytrynowy z przepisu tutaj
owoce do dekoracji (u mnie mrożone maliny)
Wykonanie:
Babeczki: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wycinamy koła (trzeba dopasować tak, by wielkość wyciętych kółek przykryła dno i boki foremek). Ciastem wyklejamy foremki na babeczki (foremki można lekko natłuścić, ja tego nie robiłam). Ciasto na dnie foremek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (aż będą złote). Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i zostawiamy do wystudzenia.
Babeczki napełniamy kremem cytrynowym, dekorujemy owocami.
SMACZNEGO!
Babeczki napełniamy kremem cytrynowym, dekorujemy owocami.
SMACZNEGO!
pysznie wyglądają zwłaszcza ten krem cytrynowy:)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM LEMON CURD!Babeczki wygladaja BOSKO!
OdpowiedzUsuń