Gdy za oknem upał i nie mamy ochoty stać przy kuchence i gotować możemy przyrządzić coś na zimno - szybkie i lekkie pomidory faszerowane. W skład farszu wchodzi sycący tuńczyk i orzeźwiający ogórek. Do tego szczypiorek i świeża bazylia... Polecam!
Pomidory faszerowane tuńczykiem
Składniki na 4 sztuki:
4 pomidory
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka ugotowane na twardo
pół zielonego ogórka szklarniowego
przyprawy: sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Wykonanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzchy. Łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ, kroimy go w kostkę i odstawiamy na sitku do odsączenia soku. Wydrążone pomidory wewnątrz posypujemy odrobiną soli i odwracamy dnem do góry, by wypłynął nadmiar soku.
Jajka i ogórek kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, ogórek, miąższ pomidorów, szczypiorek, bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. Farszem napełniamy pomidory, każdy przykrywamy ściętym wierzchem i układamy na talerzu wyłożonym np. sałatą.
wyglądają świetnie, ja robię zapiekane :)
OdpowiedzUsuń