U mnie już zapachniało świętami. Aromatyczne muffinki korzenne rozniosły swój zapach po całym domu. A zniknęły zanim jeszcze się wystudziły. Mocno kakaowe, wilgotne, długo zachowują świeżość. No i są błyskawiczne w wykonaniu! Muffinki udekorowałam kremem cynamonowym z przepisu na Moich Wypiekach. Polecam!
Muffinki korzenne
Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki miodu
120g masła, roztopionego
kubeczek jogurtu naturalnego (150g)
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem cynamonowy:
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
szczypta cynamonu
Na krem cynamonowy:
300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.
Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy z jednej misce.
Masło, roztopione i przestudzone mieszamy z miodem, jogurtem naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem.
SMACZNEGO!
Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami.
Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy z jednej misce.
Masło, roztopione i przestudzone mieszamy z miodem, jogurtem naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem.
SMACZNEGO!
smakowitości,pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńUwielbiam korzenny aromat:)
OdpowiedzUsuńSuper babeczki
OdpowiedzUsuńUpiekłam,wyszły pyszne,wilgotne w środku i pulchne.Mój wnuk uwielbia pierniczki więc był zachwycony. Jeżeli ktoś nie lubi smaku pierników wystarczy nie dawać przyprawy korzennej i będą czekoladowe. Warto spróbować. Halina
OdpowiedzUsuń